B-23503

  • Lourens Looienga, Leeuwarden (Mozartstraat 107). Afgegeven: 2-7-1937

Het kentekennummer B-23503 komt me bekend voor en na even zoeken in mijn gegevens vind ik het verhaal dat mijn vader bakker Taco van der Veen mij eens vertelde. Het volgt hier onder:

Na de oorlog, van april tot ± 8 aug. '45 is pa als lid van de BS (Binnenlandse. Strijdkrachten), als officier van bewapening, belast met het verzamelen en onschadelijk maken van wapens en munitie uit de oorlog. Vanuit de provincie wordt allerlei wapentuig op het vliegveld Leeuwarden bijééngebracht. Om dit werk te kunnen organiseren is hem een auto met kenteken B-23503 ter beschikking gesteld.

Wat betreft deze auto, deze had in Oostmahorn gestaan en was beschoten, door een Duitse SS-patrouille, vanaf het eiland Schiermonnikoog. Derhalve zaten er verscheidene kogelgaten in.

Met deze auto zorgt hij altijd voorop te rijden als de munitie- en wapentransporten, geladen in militaire vrachtwagens ergens naartoe moeten worden begeleid. Want zegt pa: 'Als er wat gebeurt met dat spul dan zit ik er liever voor als erachter'. Zo was hij hele dagen onderweg en kwam 's avonds weer thuis.

Hij herinnert zich die keer dat hij met een transport onderweg is en voor de brug van Oude Schouw bij Grouw moet wachten. De brugwachter maakt een praatje en vertelt dat hij een bom in z'n tuintje heeft en of pa daar iets aan kon doen. Dat tuintje lag hellend van het brugwachtershuisje naar het Margrietkanaal. Pa bekijkt de bom (een 'Tellermijn' volgens hem) en vervolgens demonteert hij het ontsteekmechanisme en neemt de bom mee in de vrachtauto. De brugwachter vraagt dan of pa ook handgranaten heeft. Die heeft pa dus wel en de man vraagt in verband met een maaltje vis om zo'n granaat in het kanaal te gooien. Pa heeft geen bezwaar en gooit een handgranaat en dat geeft een beste dreun. De brugwachter springt in z'n bootje en haalt een mooi maaltje 'verdoofde' vis binnen. Ja in die dagen kon zoiets nog.

(foto: 2223. Bron: Okke van der Veen)


Het is DKW F8 1940

jan de Vries (21-12-2008)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de de webmaster van Tresoar (webmaster@tresoar.nl). Alln foto's met een leesbaar kenteken worden op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet).
  • Heeft u meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u het formulier op de website invullen. Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.

Tresoar