Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


443

  • 443: J.J. Harmens, Harlingen. Lengte x breedte: 2.25 x 1.40, benzine. Afgegeven op: 23-07-1901.

Volgens het artikel "De eerste auto in Harlingen" (waarmee deze auto wordt
bedoeld) van de hand van F. Drost, in het magazine 'Oud Harlingen' van 1992 pag. 10:

"Harmens had contact met de fabriek van Stokvis in Arnhem waar men liefhebberde in het bouwen van Dion Boutons. Na de nodige onderhandelingen werd door de heer Harmsen tot koop van zo'n auto besloten en toog hij, vergezeld van zijn toekomstige chauffeur [de latere garagehouder Jan Krol], naar Arnhem waar de heer Krol onderricht kreeg in de constructie en het onderhoud van de gekochte auto en de bediening daarvan.
Na enige werkdagen werd in Arnhem een proefrit gemaakt, die aanvankelijk uitstekend verliep. Maar de heer Harmsen wilde zelf ook nog wel even het rijden proberen en toen ging het mis. Door een steen op de weg sloeg het stuur dubbel en reed de wagen bij het talud van de Rijnhaven neer het water in. De heer Harmens kon er op tijd uitspringen. De constructeur van Stokvis, die naast hem zat, liep een knieblessure op en Jan Krol ging kopje onder, maar kon zich zwemmend redden.
De wagen werd weer hersteld en samen met de heer Harmens kon de heer Krol toen de rit naar Harlingen aanvaarden.
Op de foto de Dion Bouton in Arnhem, voordat hij de duik in het water maakte. Links de heer Harmens, naast hem de constructeur van Stokvis, en voorin, met de rug naar het vooruitzicht, de heer Krol.

Lees ook het verhaal Voormalig Statenlid was in Friesland de eerste chauffeur

(foto: 1. Bron: Stefan Elsinga, Harlingen)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Alln foto's met een leesbaar kenteken worden op de site geplaatst.
  • Heeft u meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en email adres boven uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat beide hokjes niet aangevinkt zijn.

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.