Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


267

  • 267: Nauta & Co., Leeuwarden. Lengte x breedte: 2.35 x 1.20, benzine. Afgegeven op: 29-04-1901.

Op 29 april 1901 kreeg Nauta & Co . voor de tweede keer een vergunning voor het met een motorvoertuig berijden van rijkswegen- en paden. Het volgnummer 267 van deze vergunning was op 13 augustus 1900 voor dezelfde auto afgegeven aan Mercury Cycle Alfg. (?) Co uit Berchem. Gezien het vraagteken bij de Alfg. op de lijst met volgnummers op de CONAM site was deze afkorting bij het overnemen van de originele bron kennelijk niet goed te ontcijferen. De aanvrager was vrijwel zeker The Mercury Cycle Manufacturing Compagny, société anonyme (ancienne société Graddon) uit Berchem bij Antwerpen. Deze fietsenfabriek werd aan het einde van het jaar 1897 opgericht als voortzetting van de firma Graddon & Co. In de mededeling die de administrateurs – directeuren Graddon en S. de Jong over deze bedrijfsvoortzetting in de Kampioen van 1 oktober 1897 plaatsten werd de bedrijfsnaam afgekort tot MERCURY CYCLE M’f’g. Als merk van de auto staat op de CONAM lijst Mercury. Ook adverteert Nauta van 11 tot 21 maart 1901 in de Leeuwarder Courant dat hij steeds een Mercury-automobil op voorraad heeft. Dat is merkwaardig. Mercury als autofabrikant komt in de beschreven autohistorie van het begin van de twintigste eeuw niet voor. wel zijn Mercury Motor-tweewielers, waar Nauta dan ook mee adverteert, bekend. In de Kampioen van 1 november 1901 staat een artikel met foto over het Eclipse motorrijwiel “fabrikaat van de Mercury fabriek te Antwerpen”, Slechts een berichtje in de Gazet van Antwerpen van 14 april 1901 zou kunnen wijzen op de fabricage van auto’s door Mercury:
”Donderdag nacht zijn dieven, bij middel van beklimming en braak, in de trapwielenfabriek Mercury gedrongen. Zij hebben er zes wielen en drij kaders van trapwielen, alsook twee wielen van automobiels ontvreemd. “

(foto: 4. Bron: Jac. Stienstra)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Alln foto's met een leesbaar kenteken worden op de site geplaatst.
  • Heeft u meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en email adres boven uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat beide hokjes niet aangevinkt zijn.

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.