Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


Maximum snelheden voor vrachtwagens en autobussen

Zware motorvoertuigen als bussen en vrachtwagens hadden vaak boven de kentekenplaat (zoals op de onderstaande foto is te zien), maar soms ook los daarvan, een plaat die in drie gelijke vakken (vierkanten) was verdeeld. Elk vak had een eigen kleur: het linker was oranje, het middelste wit en het rechter vak blauw.
 

 

Het getal of teken gaf de maximumsnelheid of rijverbod aan op de verschillende Nederlandse wegen die waren verdeeld in drie klassen.

De beste wegen werden aangeduid als wegen in de Klasse I (oranje vak). Klasse II waren de wegen van iets mindere kwaliteit, terwijl de slechtste wegen tot Klasse III behoorden. Als, zoals op bovenstaande foto, het getal 30 in het rechter vak staat vermeld betekende dat dat met het voertuig op wegen van de derde klasse niet harder dan 30 km mocht worden gereden. Een liggend streepje in een vak of een blanco vak betekende geen snelheidsbeperking. De ‘x’ betekende een rijverbod voor de betreffende klasse wegen.

Het onderstaande inschrijvingsbewijs maakt deel uit van het archief van het Autobusbedrijf De Zuidwesthoek dat bij Tresoar berust (Archief van het Autobusbedrijf De Zuidwesthoek, inventarisnummer 119).

 

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.