Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


Bedrijf van kabeltrekkers en sleuvengravers.

Wie kent hem niet, of liever gezegd wie kent hem nog, deze oude GMC van het type CCKW van de Gebroeders POL uit Leeuwarden. Tot aan het einde van de twintigste eeuw was dit werkpaard van weleer een bekende verschijning langs de wegen in de noordelijke provincies. Het voertuig werd gebruikt voor de aanleg van kabels en leidingen voor het Provinciaal Electrisch Bedrijf (PEB) en andere nutsbedrijven.
De meeste kabels kwamen op 60 cm diepte te liggen. De voorbouwlier werd gebruikt om de kabels door de gegraven sleuf te trekken en met de kabel over de cabine heen kon men ook een last achter op de auto trekken of om bv. een bovengrondse netpaal rechtop zetten.

Geschiedenis.
Het bedrijf van de Gebroeders Pol is begonnen als straatmakersbedrijf en werd opgericht in 1926 door Willem en Johannes Pol aan de Sweelinckstraat nr.25 in Leeuwarden. Later verhuisde men naar een bedrijfsterrein aan de Dokkumertrekweg. Vanaf het begin werd er veel ervaring opgedaan met het leggen en trekken van kabels.
Na de tweede wereldoorlog, toen de wederopbouw goed op gang kwam, werd het bedrijf  voortgezet met materiaal afkomstig uit de legerdump. Als na-oorlogse kinderen noemden wij deze GMC "s dan ook wel "dump".

Grondwerkers.
Tot halverwege de jaren zeventig had het bedrijf  wel 120  medewerkers in dienst. In een lange rij stonden de grondwerkers dan achter elkaar in de sleuf.
Deze werden toen nog met de schep gegraven en de kabels werden dan met de lier in de sleuf getrokken. Tijdens het graven stuitte men regelmatig op harde stukken grond, puin en boomwortels. Bij het graven van sleuven waren ploegen van wel vijftien grondwerkers nodig. Het met de hand graven en dichten van sleuven was lichamelijk zwaar werk.

Aan de zijkant van de auto had men een speciaal frame gemaakt waaraan een schot en ook wel een ploeg bevestigd kon worden. Deze diende als een soort van bulldozer-blad waarmee men al rijdend de sleuf dicht kon schuiven. Tegenwoordig wordt het graven van sleuven gedaan met behulp van minigraafmachines. Hierdoor zijn er nu veel minder mensen nodig.

Heden en toekomst.
Het bedrijf van de Gebr. POL B.V. is nog steeds een familie bedrijf. Voor de toekomst heeft men zich als doel gesteld om verder te groeien en de nieuwste ontwikkelingen op de voet te volgen. Het motto is nog altijd, “geen kabel te lang, geen tracé onmogelijk”.

Anne de Boer, 5 april 2011

 

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.