Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


Waar hoort deze auto thuis? (1932)

'Waar hoort deze auto thuis?' : handboekje waarin opgenomen: de inheemsche en de internationale kenteekens van automobielen, motorrijwielen en vliegtuigen, de verklaring van de herkomst van de merken der automobielen, illustraties van de radiator-merken / door H.J. Peppink, 1932 (vierde uitgave, ANWB).
Sign.: Pb 36374

Bovenstaand boekje bevindt zich sinds kort in de collectie van Tresoar. Het is inmiddels volledig gescand en online in te zien in de Digicollectie. In het boekje (56 bladzijden) wordt van de volgende landen aangegeven hoe de kentekens van auto's, motors en vliegtuigen(!) samengesteld zijn:
België, Bulgarije, Denemarken, Duitschland, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland (Vrijstaat), Italië, Joego-Slavië, Lettland, Liechtenstein, Lithauen, Luxemburg, Monaco, Nederland, Nederl. Koloniën, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjecho-Slowakije, Turkije, Zweden en Zwitserland.

Ook zeer fraai is de collectie radiatormerken bij het hoofdstuk over "De ontstaanswijze van den handelsnaam van Automobielen", beginnend bij het merk Alvis (de naam is mede gekozen 'omdat de wagen daardoor aan het begin van elke alfabetische lijst komt te staan'), tot Wolseley ('genoemd naar den constructeur'). Bij de Clyno wordt opgemerkt: 'De fabriek kent zelve de herkomst niet!'.

Hieronder de pagina's over de kentekens in Nederland.
 

Bekijk voor het volledige boekje de scans in de Digicollectie.

 

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.