Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-944

  • Feite Hofman, Oudega, gemeente Hemelumer Oldeferd. Afgegeven: 28-5-1913

BALK - "J. Teernstra, hotel- stalhouderij, stalhouderij, autoverhuring, doorreed, garage. Dat stond er met enigszins trotse letters op het hotel van de heer Jurjen Teernstra aan de Van Swinderenstraat langs de Luts in Balk. Het was dan ook niet niks, in 1914, toen deze prentbriefkaart (aanwezig in de collectie van de Provinciale Bibliotheek [nu: Tresoar] werd genomen. Jurjen Teernstra’s broer Evert (de man in de automobiel was de eerste die in Friesland een autoverhuurbedrijf op touw zette. Hij verhuurde auto’s voor huwelijken en begrafenissen en reed zelf in een Duitse Adler, met het nummerbord B 1820. Evert is later naar Sassenheim gegaan.
De Teernstra’s vestigden zich in dit hotel in het jaar 1911. Daarvoor woonden ze iets meer naar het oosten in het dorp. In het hier afgebeelde hotel woonde omstreeks 1900 Hendrik de Winter; hij werd later paardekoopman. Toen het verblijf van de gebroeders Teernstra in 1911 afbrandde kochten ze het hotel van De Winter. Jurjen Teernstra en zijn vrouw staan ook op de foto, achter het hekje voor hun hotel. De man met pet links op de foto is Theade Rijpsma. De namen van de andere mensen op de foto zijn niet bekend. Voor het hotel kwamen in vroeger jaren altijd de zogenaamde "brêgemantsjes bijelkaar: mannelijke inwoners van Balk die daar op de praatbank de laatste nijtsjes en rabberijtsjes plachten uit te wisselen. Het huis rechts was in die jaren een verfwinkel, eerst van Jacob Dijkstra later van diens zoon Hans.
Leeuwarder Courant, 6 januari 1979

[Op de hoek staan een auto en een motor. Het kenteken van de motor is B-944, het kenteken van de auto, de Adler van Teernstra, is niet leesbaar, maar moet zijn B-1820].

(fotonr: 319. Bron: Fries Fotoarchief, N76)
Trefwoorden - autoverhuur - motorfiets
trefwoorden bij foto 319 toevoegen


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.