Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-814

  • Sjouke Paulusma, Boornbergum, gemeente Smallingerland. Afgegeven: 18-9-1912
  • Sjouke Paulusma, Boornbergum, gemeente Smallingerland. Afgegeven: 27-6-1925 (Duplicaat)
  • Sjouke Paulusma, Boornbergum, gemeente Smallingerland (no. A60). Afgegeven: 24-3-1944 (Duplicaat)

Ruim honderd jaar geleden begon Sjouke Paulusma – grootvader van de huidige directeur - als rijwielhersteller in Smalle Ee. In die tijd werd de fiets nog beschouwd als iets voor ‘kunstenmakers’, maar de populariteit groeide. De ondernemer bouwde een nieuwe woning aan de Nijewei in Boornbergum. Daar werden ook motoren, landbouwwerktuigen en bussen opgeknapt en fietsen verkocht. Voor de weinige autobezitters kwam er een pompstation. Het ging Sjouke Paulusma niet alleen voor de wind. Net als duizenden anderen in de zomer van 1918, stierf zijn vrouw Fintsje Edema, zwanger van een tweede kind, in 1918 aan de Spaanse griep. De fietsenhandelaar bleef achter met zijn zoontje Paulus van drie. De eerste autobus stond in 1923 voor de deur: een T-Ford voor twaalf personen, met twee zitbanken aan de zijkanten. Iedere vrijdag reed de bus van en naar de veemarkt in Leeuwarden. Vijf jaar al later volgde de eerste touringcar voor 21 personen. Nog voor de Tweede Wereldoorlog kwamen er twee toerbussen bij, aanvankelijk vooral gebruikt voor school- en verenigingsreisjes. De winkel en de reparaties bleven de grootste bron van inkomsten.

Leeuwarder Courant 4-10-2007 (17-03-2015)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.