Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-803

  • Willem Huisman, Wijnjeterp, gemeente Opsterland. Afgegeven: 27-8-1912
  • Harmen Kielstra, Drachten, gemeente Smallingerland. Afgegeven: 5-9-1928

Ut in artikel fan Froukje Annema (ik tink út 1988) yn Frysk en Frij oer
H.S. Kielstra fan de Boargemaster Wuitewei yn Drachten:
"Nei de oarloch moasten wy ús rêde mei hammer, knyptange en in stikje tou. Der wie hast neat mear en it materiaal dat noch oerbleaun wie fan foar de oarloch, dat hie fiif jier omtoarke. Lykwols wy moasten fierder en sa stadichoan waard alles wer wat better. Yn 1948 haw ik myn earste auto sels boud, dat wie de "Kielstra 446 A". Dy "A" stiet foar ambulance. De wein hie rustfrijstielen skroeffearren, steanhichte en in flier, dy't mar 38 sintimeter fan 'e wei lei. It typenûmer 446 stiet foar: 4-tsjiloandriuwing en in seis silinder motor. Dêr haw ik in soad mei riden foar sikeferfier."

(fotonr: 1489. Bron: Jac. Stienstra, Beetstersweach)

trefwoorden bij foto 1489 toevoegen

Die gave van autozelfbouw nam Kielstra over en hij bouwde in '48 de Kielstra 446 A, waarbij de A staat voor ambulance. Roestvrijstaal-schroefveren, stahoogte en een vloer die maar 38 cm van de weg ligt, op de foto is te zien hoe fraai deze 3-liter-Studebakermotor een Hollandse opbouw heeft gekregen. Deze vierwiel-aangedreven ambulance is helaas gesloopt.

(fotonr: 4894. Bron: Nieuwsblad van het Noorden, 17 juni 1986)

trefwoorden bij foto 4894 toevoegen


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.