Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-8

  • Cornelis Spaanstra, Buitenpost, gemeente Achtkarspelen. Afgegeven: 2-1-1906
  • Jarl Ruinen, Ee, gemeente Oostdongeradeel. Afgegeven: 15-8-1940

Jarl Ruinen is geboren op 23 december 1906 te Kota Radja in Nederlands Indië. Na afronding van de studie geneeskunde werd hij arts te Ee. Op 19 januari 1945 bracht de Duitse bezetter drie arrestanten over van Dokkum naar Leeuwarden. Bij De Valom dwongen verzetsstrijders de arrestantenwagen te stoppen en bevrijdden ze de arrestanten. Aan de Duitse kant vielen slachtoffers waaronder Sonderkommando Albrecht. Uit wraak executeren de Duitsers op maandag 22 januari 20 mensen. Jarl Ruinen is één van de geëxecuteerden.

Douwe Halbesma (05-02-2007)


Ik als jongen van 8 jaar mocht dikwijls met dr Ruinen in zijn Chevrolet master 1937 mee bij de patienten langs te Paesens en Engwierum. Dr Ruinen werd op 22 Januari 1945 door de Duitsers te Dokkum om het leven gebracht. Dit heeft op mij een on uit wisbare indruk achter gelaten.

L visser (15-05-2011)


Ruinen woonde in Ee, maar Johannes Hoekstra graankoopman te Ee had daar de eerste auto daar heb ik een foto van er staat ook een hondenwagen op, die moesten ook een no bewijs hebben dat verzamel ik ongeveer 1meter atchief in mijn bezit, ook geef ik daarover lezingen, het beslaat vooral Friesland. Maar ook daarbuiten weet ik hierover het een en ander groet shichiro .

Postma (S.POSTMA60UPCMAIL.NL) (20-12-2012)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.