Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-792

  • Harmen Kielstra, Drachten, gemeente Smallingerland. Afgegeven: 12-8-1912

Kopie van foto's uit het museum te Gorredijk.
Bij het onderschrift staat dat het de auto van Johannes Keuning uit Beetsterzwaag is.

(fotonr: 4781. Bron: Th. Vellinga)

trefwoorden bij foto 4781 toevoegen

Helemaal vreemd was het autobouwen Kielstra natuurlijk niet, als je weet dat vader al cyclomaaiers bouwde, aandrijfassen fabriekte, vrachtwagenchassis verlengde, als eerste vacuüm-remmen bouwde, verhuizingen en veevervoer regelde, maar ook zelf ambulances bouwde. In de jaren '30 werd van een Paige bijvoorbeeld, die tot en met de voordeuren gelijk bleef, een ziekenauto gemaakt waarin je kon staan naast de patiënt die vervoerd werd. De enorme zescilindermotor van 8 liter inhoud kon dit gevaarte van ruim twee ton een snelheid van dik 100 km p.u. geven. Hydraulisch gedempt met bladveren en de remtrommels, zo groot als forse koekblikken, werden ook al door hydraulisch werkende zadels aangegrepen.

(fotonr: 4893. Bron: Nieuwsblad van het Noorden, 17 juni 1986)

trefwoorden bij foto 4893 toevoegen

(fotonr: 16. Bron: Tresoar foto 5891)
Trefwoorden - ambulance - ziekenvervoer
trefwoorden bij foto 16 toevoegen


De B-792 van garagebedrijf Kielstra uit Drachten op foto 16 is een Packard ziekenwagen uit ongeveer 1930.

louis van telgen (26-12-2006)


Deze foto staat ook in "Motus in caritem. Kijlstra zorgt voor vervoer", HHS uitgeverij 2007, blz.27. Als bijschrift staat daar bij: "Harmen Kielstra had een garage en besloot rond 1930 om ook een ziekenwagen te exploiteren. Op een Paigechassis uit 1927 bouwde hij zelf een opbouw".

Tresoar-medewerker (14-09-2007)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.