Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-774

  • Hendrik Hummel, St. Jacobiparochie, gemeente Het Bildt. Afgegeven: 23-7-1912
  • Stichting Sint Antonius Ziekenhuis, Sneek (Dr. Boumaweg 3). Afgegeven: 31-10-1947 (Overgeschreven)

Op deze foto ziet U een Amerikaanse Packard Eight series ambulance uit 1947 van het Sint Antonius ziekenhuis in Sneek. Packard bouwde autos van hoge kwaliteit. Deze Packard ambulance was voorzien van een 130 pk sterke achtcilinder motor met een inhoud van 4,7 liter, en was in die jaren een zeer luxe vervoermiddel. Op de motorkap ziet U een groot ornament in de vorm van een zwaan. Dit soort van ornamenten werden in de jaren vijftig verboden omdat bij een eventuele aanrijding met een fietser zeer ernstig letsel kon ontstaan. De carrosserie is van de Gebroeders Visser uit Leeuwarden. De chauffeur op de foto is Dhr. Vallinga. De foto's komen uit het archief van het Antonius Ziekenhuis te Sneek. De kopieën zijn in mijn bezit.
Het is wel bijzonder dat het Antonius Ziekenhuis een van de weinige ziekenhuizen is die nog een eigen ambulancedienst hebben. Er staan drie ambulances in Sneek en eentje in Koudum. Ooit begonnen met een ambulance een chauffeur en een verpleegster en uitgegroeid tot vier ambulances en nog enige hulpvoertuigen. Binnenkort komt er ook een tak bij die ambulancediensten uitvoert op de Friese wateren met een speedboot om bootvaarders te kunnen helpen bij calamiteiten.

(fotonr: 1745. Bron: Feike Damstra, Snits)

trefwoorden bij foto 1745 toevoegen

(fotonr: 1746. Bron: Feike Damstra, Snits)

trefwoorden bij foto 1746 toevoegen

(fotonr: 1747. Bron: Feike Damstra, Snits)

trefwoorden bij foto 1747 toevoegen

(fotonr: 1748. Bron: Feike Damstra, Snits)

trefwoorden bij foto 1748 toevoegen


Dit nummer is overgegaan naar het St Anthonius ziekenhuis in Sneek. Na de oorlog stond het op een 1946 of 1947 Packard ziekenauto. De chauffeur was Dhr Vallinga.

J.J. Rasterhoff (11-04-2007)


De Packard op foto 1745 t/m 1748 is van het model jaar 1948, dat was het eerste nieuwe model na de oorlog. De Packard uit 1947 was nog van het type 1942 t/m 47.

E. Beekman (02-05-2008)


Het ornament op de motorkap van de Packard was geen zwaan, maar een pelican of een cormorant (hierover zijn de Packard afiniados het nog steeds niet eens). Ik kan mij de Packard in dienst nog goed herinneren. De Sneeker Packard ambulance was vanwege de lange wielbasis uiterst comfortabel voor patienten en werd daarom ook wel ingehuurd door andere ziekenhuizen voor lange-afstand ziekentransporten. Eind jaren 1950 of begin jaren 1960 werd de ambulance nog voorzien van een geheel nieuwe (en verhoogde) carosserie. Echter, dit was kennelijk niet echt een succes, want in 1964 werd de trouwe Packard vervangen door twee Opel Kapitän opgebouwde ambulances. De oude Packard heeft nadien nog een aantal jaren dienst gedaan als personeelsvoertuig voor een aannemer voor het leggen van kabels.
Cees Attema, Tessenderlo, België
E: cees.attema@skynet.be

Cornelis (Cees) Attema (cees.attema|skynet.be) (18-10-2013)


Eerder schreef ik dat de Packard einde 1950-er? begin 1960-er? jaren nog van een nieuwe en verhoogde ambulancecarosserie werd voorzien, maar desondanks werden vervangen door twee Opel Kapitäns van het model dat in 1964 werd geïntroduceerd (beide ook voorzien van een speciale ambulancecarosserie).
Nadien realiseerde ik mij dat er voorafgaande aan de beide Opel Kapitäns nog een 1960 Chevrolet stationwagon (met standaardcarosserie) dienst heeft gedaan als opvolger van de eerder 'verbouwde' Packard, m.a.w. de 'verbouwing' heeft bepaald plaats gevonden in de tweede helft van de 1950-er jaren.
Cees Attema, Tessenderlo, België
cees.attema@skynet.be

Cornelis (Cees) Attema (cees.attemaskynet.be) (19-10-2013)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.