Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-670

  • Sipke Hanenburg, Sneek. Afgegeven: 13-1-1912
  • Sipke Hanenburg, Sneek (Wijde Noorderhorne ). Afgegeven: 23-3-1919 (Nieuw exemplaar)

"Mijn lieve Vrouw Thecla Remona Agatha Jordan en ikzelf Andreas Willems Tjaarda vòòr Hotel Tjaarda en de auto-verhuurder, de heer Hanenburg van Sneek"

(fotonr: 2656. Bron: Genealogysk Jierboekje 1985, bl.85)
Trefwoorden - 2656
trefwoorden bij foto 2656 toevoegen

(fotonr: 4834. Bron: Leeuwarder Courant 8 december 1913)

trefwoorden bij foto 4834 toevoegen

Deze opname is naar schatting omstreeks 1925 á 1930 gemaakt.
De auto met kenteken nr. B 670 staat hier, met nog 3 andere auto's er achter in de Dr. Boumaweg in Sneek. Rechtsachter (niet zichtbaar) is het NS-station Sneek.
Eigenaar Sipke Hanenburg had in het pand Dr. Boumaweg 6 vele jaren een taxibedrijf. Het is het huis links, waarvoor een paar auto's op het trottoir staan. Ik heb Hanenburg nog weleens gezien zo rond 1965. Hij was toen voor mijn gevoel al ruim 70 jaar oud. Later had dhr. Tjeerd Zijlstra (+) hier een taxibedrijf.

(fotonr: 1138. Bron: Frits Boschma , Drylts)

trefwoorden bij foto 1138 toevoegen


een afbeelding van B 670 staat op een foto
in "Als de dag van gisteren"
Honderd jaar Friesland. Nr.1 - blz. 18

plaats: Hanenburg, Dr. Boumaweg Sneek

(10-02-2007)


De auto en de eigenaar staan afgebeeld in Genealogysk Jierboekje 1985 pag. 85 (Johannes Tjaardstra, De Tjaarda's uit Weidum). Op de foto, genomen voor Hotel Tjaarda te Oranjewoud, is ook het echtpaar Tjaarda zichtbaar. Uit de genealogische gegevens (pag. 95-96) blijkt dat de foto dateert uit de periode april 1919-december 1921.

Pieter Nieuwland (08-09-2007)


Vanaf ongeveer 1960 tot 1964 heb ik in mijn vrije tijd regelmatig taxiritten voor Sip Hanenburg uitgevoerd, meestal met een Plymouth of Chevrolet. Ook reed ik wel eens op de 'ziekenwagen', een toen al oude Ford met vrij slappe vering. Voor patiëntenvervoer waren er geen hulpmiddelen aan boord. Ook ontbraken een zwaailicht en sirene. Meestal ging een verpleegster of non mee voor begeleiding. Ik was helemaal weg van een oude Oldsmobile die Hanenburg in de garage had staan. Soms liet hij de motor even draaien. Een lust voor het oog en een streling voor de ziel. Bij het afrekenen zei Hanenburg soms: "Allebei wat van de stokvis." De stokvis was meestal niet al te groot. Wanneer een taxi dienst weigerde moest ik deze met een andere auto aanduwen. Langzaam naar voren rijdend, hing Hanenburg een oude autoband tussen de bumpers, stapte achter het stuur van de voorste auto en zo brachten we de motor van de dienstweigeraar weer tot leven.

Albert Zijlstra (29-03-2009)


Leeuwarder Courant 26 februari 1916: CHAUFFEUR tevens KOETSIER gevraagd aan de Stalhouderij en Auto-Verhuurinrichting van S. HANENBURG te Sneek.

(23-11-2012)


Nieuwsblad van het Noorden 3 september 1917: Zaterdagavond „slingerde" een automobiel in razende vaart langs Wirdumerdijk en Nieuwestad te Leeuwarden. Aan het einde van de Nieuwestad gekomen wilde, de bestuurder de pijp overrijden, doch de wagen reed pardoes tegen een leuning aan en stortte met drie passagiers in de gracht aan het Schavernek. Met ladders, bootjes, haken en touwen schoot men te hulp. Het kostte heel wat moeite de drie passagiers, die onder den invloed van sterken drank verkeerden, op den wal te helpen. Twee van hen waren gewond; alle drie waren echter spoedig verdwenen. Zij vonden 't blijkbaar niet noodig de politie te zeggen, dat de chauffeur, een zoon van den heer Hanenburg uit Sneek aan wien de auto toebehoorde ook te water was geraakt. Diens lijk werd even later opgehaald en naar de Algemeene Begraafplaats vervoerd.

(23-11-2012)


Nieuwsblad van Friesland; Hepkema’s Courant 19 maart 1913: Het auto-ongeluk bij Franeker
De heer S. Hanenburg te Sneek, wiens auto j.l. Woensdagavond onder Franeker een melkwagen aanreed en den melkrijder ernstig verwondde, betoogt 1e, dat er geen licht aan den melkwagen is opgemerkt; 2e, dat niet woest is gereden; 3e, dat de chauffeur niet onmiddellijk is doorgereden, maar heeft gewacht totdat de melkrijder per brancard bij Lodewijks werd binnengedragen; 4e, dat de chauffeur direct naam en nummer heeft opgegeven. Den patiënt is Vrijdag de op twee plaatsen gebroken voet gezet; zijn toestand is thans bevredigend.

(23-11-2012)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.