Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-6653

  • Bonne Jonas Algra, Nijega, gemeente Smallingerland. Afgegeven: 27-6-1923

Us pake syn wein

Zo'n 10 jaar na hun huwelijk (15 mei 1913) kocht pake Bonne Jonas Algra, afkomstig uit Sumar en boer op de boerderij Commissieweg 106 te Nijega, zijn auto, een T-Ford van zijn broer Sjoerd. Sjoerd had in de Ford-fabrieken in Detroit in de U.S.A. gewerkt als werktuigkundige en begon na zijn terugkomst een garage in de oude cichoreifabriek op Burgumerdaam. Hij importeerde Ford auto's uit Amerika en verkocht die hier.
Pake Bonne haalde het rijbewijs door 2 rondjes te rijden op de "pôlle" bij zijn boerderij. Dit rijexamen werd hem afgenomen door veearts Rypkema uit Drachten.
Pake gebruikte de auto voor "plezierritjes", zoals op de foto met Bearn Poppema, meelhandelaar te Opeinde. Ook bracht hij zijn arbeider Bartele Kooistra, afkomstig van De Tike met diens toekomstige vrouw Aaltje Jongsma naar het gemeentehuis te Drachten voor de huwelijksvoltrekking.
In de oorlog is de auto gesloopt, de motor werd verkocht voor een boot die naar Engeland zou varen. Het onderstel werd omgebouwd naar een wagen waarmee ze met een paard ervoor naar het weiland gingen om de koeien te melken.

(fotonr: 4536. Bron: fam. Sietsma, De Pein (Sm))

trefwoorden bij foto 4536 toevoegen


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.