Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-572

  • Hendrik Wiebertus Reinoud Jonkers, Kortezwaag, gemeente Opsterland. Afgegeven: 18-4-1911
  • Gerrit Jonkers, Gorredijk, gemeente Opsterland. Afgegeven: 1-10-1948 (Overgeschreven)

Dit is Hendrik Wiebertus Reinout Jonkers met op de duo Hiltje de Glee Jonkers. De heer Jonkers was eigenaar van Jonkers kinderwagenfabriek te Gorredijk. Zij zitten op een FN 4 cylinder van 1914 model 700 7hp 748 cc. Deze motor had een mechanische oliepomp en was een zijklepper .

(fotonr: 3163. Bron: Johan Beenen, Gorredijk)

trefwoorden bij foto 3163 toevoegen

De auto van de heer Jonkers was een Duitse Hansa LLoyd van ongeveer 1920. Dit merk is later overgenomen door Borgward. Deze foto is genomen bij het vertrek van de eerste tocht van oudenvandagen te Gorredijk in 1929 en de Hansa LLoyd staat vooraan.

(fotonr: 3165. Bron: Johan Beenen, Gorredijk)

trefwoorden bij foto 3165 toevoegen

Deze foto is in de Hartz gemaakt midden 20-er jaren, toen een aantal zakenmensen van Gorredijk naar de Leipziger Messe gingen.
Achter het stuur Henny Jonkers - fabrikant kinderwagens, verder van links naar rechts: Fokke de Jong - boekhouder, John Beenen - electrotechnicus, Marten Sytsema - Manufacturen, onbekende dame, Gerrit Sytsema - Manufacturen, Joh.Y de Jong - fabrikant melkbussen, Jan van der Vegt - drankenhandelaar. Alles volgens gegevens van mijn vader Henk Beenen.

(fotonr: 3166. Bron: Johan Beenen, Gorredijk)

trefwoorden bij foto 3166 toevoegen


Nieuwsblad van Friesland, 24 september 1915:
HEERENVEEN, 28 Sept. In de zitting van 4 Sept. j.l. van het Kantongerecht te Beetsterzwaag heeft terechtgestaan H. W. R. J. te Kortezwaag, beklaagd dat hij te Gorredijk met een éénpersoons motorrijwiel had gereden, terwijl mede een ander persoon daarop had plaatsgenomen.
Beklaagde voerde tot zijne verdediging aan, dat zijn motorrijwiel, hoewel oorspronkelijk een éénpersoons rijwiel zijnde, door hem door het aanbrengen op den bagagedrager van een stevig luchtkussen en door versterking van de stangen, waarop de bagagedrager rust, geheel van inrichting was veranderd en thans geen éénpersoonsrijwiel meer was. Beklaagde had toch reeds verscheidene tochten, met zijn meisje achterop het motorrijwiel, gemaakt, zonder dat dit eenig gevaar opgeleverd had.

(15-03-2013)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.