Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-493

  • Cornelis Algra, Stiens, gemeente Leeuwarderadeel. Afgegeven: 20-6-1910
  • Johannes Cornelis Algra, Witmarsum, gemeente Wonseradeel (no. 49). Afgegeven: 5-11-1945 (Overgeschreven 15 juni 1946)
  • Algra en Ypey, Harlingen (Scheerestraat 4). Afgegeven: 15-6-1946 (Overgeschreven)

Deze foto is gemaakt op het oude terrein van de Gemeentereiniging aan de Lemmerweg in Sneek. Het betreft een aantal tonnenwagens die iedere week de privaattonnen of in het Sneekers "de húsketontsjes" ophaalden in de tijd dat er nog niet overal riolering was. Drie van de vijf tonnenwagens zijn Opels van het type "Blitz" herkenbaar aan het embleem voorstellende een bliksemschicht op de motorkap. De andere twee vrachtwagens zijn mij onbekend. De vierde man van rechts is Dhr. Willem van den Berg. De rest is onbekend. De gemotoriseerde driewieler is in 1953 aangeschaft ten behoeve van de stratemakers. Geheel links de B-34655,dan de B-493 en de B-11965 alle type Blitz. De foto komt uit het boek "van Gracht naar ton" van Alice Booy.

(fotonr: 1741. Bron: Feike Damstra, Snits)

trefwoorden bij foto 1741 toevoegen


Na de oorlog stond dit nummer op een tonnetjes wagen van de gemeentereiniging van de stad Sneek. Laatst gesignaleerd op een Opel Blitz.

J.J. Rasterhoff (31-07-2007)


De andere twee zijn Ford Thames traders opvolgers van de Fordson seven-V

e van reeuwijk (epvanreeuwijkhetnet) (11-06-2008)


Helemaal officiëel waren de andere auto's Fordson Thames ET (English Truck), nog hun karakteristieke ophanging van de achteras.
In 1957 of 1958 kwam de Ford Thames Trader.
Deze hadden een frontstuurcabine met de "instap" boven de vooras. De Trader werd tot ongeveer 1965 gebouwd en is toen vervangen door de D truck.
Er was nog enige tijd een Ford Thames Trader met een normaalstuur cabine (met neus).
Dit was de cabine van de weinig succesvolle Duitse FK truck met 2-tact diesels.

Jitze van der Meer (Jvdmadmhetnet.nl) (21-04-2009)


't Zou interessant zijn te weten wat voor een driewieler dat is op foto 1741. Zou dat een Nederlands fabrikaat kunnen zijn? Het ziet er voor mij eigenlijk nog het meest uit als een Scammell.

Jan (16-06-2010)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.