Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-4448

  • Albert Tjeerds Kingma, Hantum, gemeente Westdongeradeel. Afgegeven: 24-6-1921 (Overgeschreven 30 juni 1945)
  • N.V. Bouw en Aannemersbedrijf v.h. A. Kingma en Zn., Leeuwarden (Oldegalileen 58b). Afgegeven: 29-6-1945 (Overgeschreven)

Harmen en Annie Kingma met de Studebaker Champion die begin mei 1940 door garage Huizinga aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden was geleverd en onder een grote stapel hout de oorlog overleefde. De foto is vlak na de oorlog gemaakt bij de timmerfabriek van Kingma aan de Oldegalileën in Leeuwarden.

(fotonr: 4208. Bron: Collectie A.M. Kingma)

trefwoorden bij foto 4208 toevoegen


Deze Studebaker werd in het voorjaar met het laatste Amerikaanse schip (de General Steam) met nog 5 andere auto's van dit type in de haven van Rotterdam aangevoerd en enkele dagen later via Garage Huizenga aan het Aannemersbedrijf en Timmerfabriek Kingma afgeleverd. Een paar dagen later vielen de Duitsers ons land binnen en in alle haast werd de wagen onder het hout verstopt.
Na de bevrijding in april 1945 reed de directeur van dit bedijf in een spiksplinternieuwe en moderne Amerikaanse slee rond waar hij na ca.200.000 km in 1951 afscheid van nam om plaats te doen maken van een Citroën Traction Avant (kenteken B 22671).

A.M. Kingma (fonteinbosplanet.nl) (19-01-2008)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.