Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-421

  • Harmen ten Hoeve, Rotsterhaule, gemeente Schoterland. Afgegeven: 16-8-1909
  • Harmen ten Hoeve, Rotsterhaule, gemeente Schoterland. Afgegeven: 7-10-1925 (Duplicaat, overgeschreven 25 maart 1938)
  • Wed. Harmen ten Hoeve, Rotsterhaule, gemeente Schoterland. Afgegeven: 25-3-1938 (Overgeschreven. Overgeschreven 17 februari 1939)
  • Wiebe Harm ten Hoeve, Rotsterhaule, gemeente Schoterland. Afgegeven: 17-2-1939 (Overgeschreven)

Het kenteken B-421 behoorde toen ik klein was (ik ben van 1949) aan mijn pake Wiebe ten Hoeve, hoefsmid te Rotsterhaule, en daarnaast winkelier, leverancier, installateur en vertegenwoordiger van alle mogelijke technische artikelen, van radio's tot (brom)fietsen, windmotoren en hooiblazers. Daarnaast had hij ook een benzinepomp en was hij taxichauffeur. Zo`n brede deskundigheid bestaat tegenwoordig niet meer. Mijn beppe, Berbertje ten Hoeve-Huisman, staat hier naast hem. Op de foto zit het kenteken op een zwarte Vauxhall Wyvern, de laatste auto die hij had met dit kenteken. Helaas kunnen we alleen de B en een stukje van de 4 zien, maar het is hem echt. Ik kan me nog herinneren dat ik samen met mijn zusje achter in deze Vauxhall zat en dat we toe onderweg naar familie in Speulde (bij Zwolle) in een heuse file terecht kwamen. Wij kinderen dachten een ijscokar in de verte te zien maar het was een auto die op zijn kant lag. Er was een ongeval gebeurd en ik geloof dat het nogal ernstig was omdat wij niet mochten kijken van pake en beppe. Dat moet ongeveer in 1954 zijn geweest. In 1955 verkocht pake ook Solexen. Op een foto die in april van dat jaar is genomen, maakt hij een proefrit.
Na deze Vauxhall kocht hij een hij een glanzende donkergrijze Opel Kapitän met als ik me niet vergis het kenteken RX-11-90, een mooie wagen waar ik veel goede herinneringen aan heb maar waar ik helaas geen foto van bezit Ook met deze auto heeft hij nog taxi gereden. In 1957 of 1958 is hij gestopt met de smederij. Ze verhuisden toen naar een nette rentenierswoning in Wolvega en hij kocht toen een Ford Taunus 17M die beppe de zwartwitte noemde. Die heb ik wel op de foto omdat wij die auto in de zomer van 1959 voor een kampeervakantie naar Denemarken mee mochten hebben, dat was heel ver in die tijd. Het kenteken ZP-42-21 is goed zichtbaar en bij deze auto en banden heb je geen kleurenfoto nodig.
Als kind was ik erg graag bij mijn pake en beppe. Pake ten Hoeve is al in 1974 overleden. Ik zie hem nog voor me bij de laatste autorit samen toen hij met een deken om zich heen naast me op de voorbank zat van de donkergroene Renault 4L (06-84-NM) die wij toen hadden en waar ik erg trots op was. Beppe is in 1980 overleden. Ze liggen begraven op de begraafplaats in Sint Johannesga.

(fotonr: 3355. Bron: Wiebo Brouwer)

trefwoorden bij foto 3355 toevoegen

Deze foto met de motorfiets is rond 1915 in Rotsterhaule genomen; mijn pake, toen 18 jaar, zit op de motor en achterop zit zijn zuster, Jo.
Opvallend is dat iedereen klompen draagt, zelfs de motorrijder!

(fotonr: 5053. Bron: Wiebo Brouwer)

trefwoorden bij foto 5053 toevoegen

Uitvergroting van foto 5053.

(fotonr: 5054. Bron: Wiebo Brouwer)

trefwoorden bij foto 5054 toevoegen

De foto met de auto is op 24 oktober 1947 genomen op de dag van het huwelijk van mijn ouders, Rienk Brouwer en Geertje ten Hoeve. Volgens mijn moeder is de bruidslimousine (B-21173) voorop waarschijnlijk gehuurd. De volgauto is de B-421, die mijn grootvader ook voor taxiritten in Rotsterhaule en omgeving gebruikte.

(fotonr: 5055. Bron: Wiebo Brouwer)

trefwoorden bij foto 5055 toevoegen

Rijbewijs van Wiebe Harm ten Hoeve

(fotonr: 5056. Bron: Wiebo Brouwer)

trefwoorden bij foto 5056 toevoegen

Nummerbewijs van Wiebe Harm ten Hoeve

(fotonr: 5057. Bron: Wiebo Brouwer)

trefwoorden bij foto 5057 toevoegen

Via een familielid ontving ik nog een afdruk van een ansichtkaart verstuurd in 1917 waarop B-421 te zien is op een andere motorfiets dan op de eerder al geplaatste foto. Mogelijk zit mijn overgrootvader Harm ten Hoeve aan het stuur.

(fotonr: 5532. Bron: Wiebo Brouwer)

trefwoorden bij foto 5532 toevoegen

Via een familielid ontving ik nog een afdruk van een ansichtkaart verstuurd in 1917 waarop B-421 te zien is op een andere motorfiets dan op de eerder al geplaatste foto. Mogelijk zit mijn overgrootvader Harm ten Hoeve aan het stuur.

(fotonr: 5533. Bron: Wiebo Brouwer)

trefwoorden bij foto 5533 toevoegen


Via een familielid ontving ik nog een afdruk van een ansichtkaart verstuurd in 1917 waarop B421 te zien is op een andere motorfiets dan op de eerder al geplaatste foto. Mogelijk zit mijn overgrootvader Harm ten Hoeve aan het stuur.

Wiebo Brouwer (wiebobrouwerziggo.nl) (18-10-2017)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.