Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-278

  • Douwe Jans de Witte, Heeg, gemeente Wymbritseradeel. Afgegeven: 31-10-1907

Vier foto’s van Douwe Jans de Witte, die huisarts was in Heeg en die verschillende voertuigen heeft gehad met het kenteken B-278.

(fotonr: 4470. Bron: Fokje van Roekel)

trefwoorden bij foto 4470 toevoegen

(fotonr: 4471. Bron: Fokje van Roekel)

trefwoorden bij foto 4471 toevoegen

(fotonr: 4472. Bron: Fokje van Roekel)

trefwoorden bij foto 4472 toevoegen

(fotonr: 4473. Bron: Fokje van Roekel)

trefwoorden bij foto 4473 toevoegen


In de Leeuwarder Courant van 17 november 1956 staat een artikel over het echtpaar De Witte-Kurpershoek, die 60 jaar getrouwd waren. Een citaat daaruit: "De vervoermiddelen, die hij gebruikte hebben dokter De Witte een zekere faam bezorgd. Hij begon met een fiets met een hond er voor, later was hij een van de eersten die er in deze streek een "stoomfiets" op na hield, een ding, waarmee je niet zonder gereedschap - onder anderen een oude spijker om de telkens weer brekende riem te repareren - niet kon weggaag en die je noopte oude broeken, laarzen en dergelijke kledingstukken aan te trekken, omdat je tijdens de rit dik onder de modder kwam te zitten. Zijn auto's - eveneens een van de eersten - trokken ook alom belangstelling. Nummer één, genaamd Primo, werd later vervangen door een "Doerak" (zo werd de wagen betiteld). Het waren één cilinder karretjes, die moeite hadden bij een brug op te komen. Tot voor enkele jaren reed dokter De Witte, die 21 januari aanstaande 89 jaar wordt, nog zelf.

Leeuwarder Courant 17 nov. 1956 (09-12-2013)


Dr. D. J. de Witte te Heeg nam met een Brennabor deel aan de eerste Elfstedentocht van de Friesche Motorclub die op Pinkstermaandag 24 mei 1915 werd verreden. Hij stond ingeschreven in Klasse F, auto’s en won daarin de verguld zilveren medaille. Bron: Leeuwarder Courant 25 mei 1915.

(19-12-2013)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.