Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-27

  • Gosse Bijlenga, Leeuwarden. Afgegeven: 17-1-1906
  • Cornelis Bijlenga, Leeuwarden (Kleine Hoogstraat 3). Afgegeven: 1-10-1924 (Overgeschreven)

Gosse was de broer van mijn vader Cornelis. Voor zover mij bekend heeft mijn oom een motorfiets gehad. Hij overleed ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Volgens de familieoverlevering heeft hij geen goede motorkleding gehad en is hij als gevolg daarvan aan de pleuris overleden. Hij was toen nog maar 38 jaar. Zij overlijden was ook de reden dat ik zelf geen motor mocht hebben.

In 1924 heeft mijn vader het nummer overgenomen. Hij was accountant en was voor zijn beroep veel onderweg in Friesland. Het nummer B 27 was bij veel mensen bekend.

Eén van de auto’s die mijn vader heeft gehad was een T-Fordje. Ik weet nog dat ik als jongetje over de Nieuwestad liep en in de etalage van Van Gelder (ongeveer waar nu de winkel van de Wibra is gevestigd) een miniatuur T-Fordje zag staan. Van Gelder verkocht van alles, o.a. speelgoed. Het autootje kostte 75 of 95 cent, precies weet ik het niet meer. Dat was veel geld voor een jongetje dat enkele centen spaargeld per week kreeg. Elke week liep ik er langs om te kijken of het autootje er nog wel stond. Uiteindelijk had ik het bedrag bij elkaar en kon ik ‘m kopen waarmee ik me zelf ook de trotse eigenaar van een T-Ford kon noemen.

(fotonr: 1996. Bron: P. Bijlenga, Leeuwarden)

trefwoorden bij foto 1996 toevoegen


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.