Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-26

  • Gerardus Huizenga, St. Annaparochie, gemeente Het Bildt. Afgegeven: 16-1-1906 (Op 17 april 1913 zijn twee exemplaren van de nummerbewijzen B 26 en B 461 uitgereikt.)
  • Gerardus Huizinga, Leeuwarden (Spanjaardslaan 116). Afgegeven: 1-7-1922 (Nieuw exemplaar)
  • N.V. Leeuwarder Autogarage G. Huizinga, Leeuwarden. Afgegeven: 27-2-1934 (Overgeschreven)

Fiif taksi's op 'e rige, foar hotel "Wapen van Barradeel" yn Tsjommearum. J. Koster yn Dokkum, Bronlaan 3, is de ynstjoerder, en hy wit allinnich de namme fan de twadde bestjoerder fan lofts. Dat is syn skoanheit Nanne Pel, kaffeehâlder-slachter en taksisjauffeur yn Ternaard. Pel sels wit net wa't de oare sjauffeurs binne. Is der immen dy't dat wol wit?
[F.l.n.r.: B-3086?, B-4874, B-103?, B-2262, B-26]

(fotonr: 2497. Bron: Leeuwarder Courant, 6 juni 1987)
Trefwoorden - chauffeur - taxi
trefwoorden bij foto 2497 toevoegen

(fotonr: 3007. Bron: Leeuwarder Courant 4-5-1911)
Trefwoorden - autoverhuur - knipsel
trefwoorden bij foto 3007 toevoegen

(fotonr: 4465. Bron: Leeuwarder Courant 17 juni 1908)

trefwoorden bij foto 4465 toevoegen

Vooral in de beginjaren was het deelnemen aan de Elfstedentocht niet van risico ontbloot, al was het maar omdat zoiets als eerste hulp nog in een beginstadium verkeerde en lang niet overal werd geboden.
Op deze foto uit 1917 wordt een gewonde deelnemer per automobiel afgeleverd bij de plaatselijke huisarts in Hindeloopen.
(foto Spaarnestad)

(fotonr: 41. Bron: Nederland rond 1900. 1993. Uitgeversmaatschappij The Readers Digest NV- Amsterdam.)
Trefwoorden - Elfstedentocht - personenauto
trefwoorden bij foto 41 toevoegen

Op deze foto ziet men op de achtergrond de oude cichoreidrogerij van Prakken, met links een deel van de winkel van Jelle Jac. v.d. Veen. Deze cichoreidrogerij had 8 eesten en was de grootste in de omgeving. Op de vrachtauto heeft personeel plaatsgenomen en zijn gedroogde gesneden wortelen geladen. Zij zullen naar het spoorwegstation te Veenwouden worden vervoerd. Het was de eerste maal dat voor dit vervoer een vrachtauto werd gebruikt. Eerder geschiedde het met paard en wagen.

(fotonr: 185. Bron: Printen fan âld Driezum, Wâlterswâld en Damwâld, 1980.)

trefwoorden bij foto 185 toevoegen


Een foto van autogarage Huizenga aan de Tweebaksmarkt met daarvoor een auto met kenteken B-26 komt voor in de Beeldbank Leeuwarden.

Tresoar (24-10-2011)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.