Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-25081

  • Gebroeders Lambertus en Geert Sprietsma, Dokkum (Dr. Van Kamphuisstraat F 204). Afgegeven: 12-12-1938 (Overgeschreven 18 april 1942)
  • Noord-Oost Friesche Autobusonderneming N.V., Dokkum. Afgegeven: 18-4-1942

De Lichtgrijze NOF-bus 2033 probeert op vrijdag 5 oktober 1951 een voerman met twee paarden te passeren als hij net over de Leeuwarder Prins Hendrikbrug richting Zaailand is gereden. De 42-persoonsbus met 19 staanplaatsen rijdt op de drukke lijn Leeuwarden-HoIwerd. De chauffeur rijdt, een conducteur of conductrice verkoopt kaartjes.

(fotonr: 458. Bron: Gerrit Jan Alberts, Leeuwarder Courant 5 oktober 2000)
Trefwoorden - autobus - NOF - paarden
trefwoorden bij foto 458 toevoegen

Een ongeluk met een bus te Giekerk in de zestiger jaren.

(fotonr: 4760. Bron: Wim Molema, Jelte Giezen. Het openbaar vervoer in Noordoost-Friesland)

trefwoorden bij foto 4760 toevoegen


De voerman was in dienst van van Gend en Loos. De drukke lijn 4 naar Holwerd reed door naar Dokkum, het ene uur over Ternaard Hantum, het andere uur over Brantgum. In de zestiger jaren moesten wij in Holwerd overstappen in een kleinere bus, Daf of Scania. Wij konden dan elk uur in Ternaard Hantum komen. Men reed met conductrices en als het druk was, vooral vrijdags, reed men met versterking, d.w.z. met meerdere bussen. De conductrice moest dan overstappen om in alle bussen kaartjes te verkopen.

Douwe Hiemstra (02-12-2010)


Volgens het bijschrift is foto 4760 gemaakt in de 60-er jaren, maar dat zal eerder moeten zijn. In de 60-er jaren reden er geen B-nummers meer.

Tresoar (18-07-2014)


Dit nummer komt voor op een lijst "Opgave Autobussen per 14 november 1941" van de Rijksverkeersinspectie, district Groningen/Drenthe. De autobus staat op dat moment op naam van de N.V. N.A.D.O. in Hoogezand.

Het betreft een Chevrolet autobus uit 1939, die met een generator gestookt op turf rijdt. De bus is niet rijvaardig.

(met dank aan Kees van Schenk Brill en Groninger Archieven)

Tresoar (23-10-2014)


Foto 458 en foto 4760 is een Crossley carr Aviolanda Verheul b.j. 1948.

m van der goot (24-08-2017)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.