Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-23503

  • Lourens Looienga, Leeuwarden (Mozartstraat 107). Afgegeven: 2-7-1937

Het kentekennummer B-23503 komt me bekend voor en na even zoeken in mijn gegevens vind ik het verhaal dat mijn vader bakker Taco van der Veen mij eens vertelde. Het volgt hier onder:

Na de oorlog, van april tot ± 8 aug. '45 is pa als lid van de BS (Binnenlandse. Strijdkrachten), als officier van bewapening, belast met het verzamelen en onschadelijk maken van wapens en munitie uit de oorlog. Vanuit de provincie wordt allerlei wapentuig op het vliegveld Leeuwarden bijééngebracht. Om dit werk te kunnen organiseren is hem een auto met kenteken B-23503 ter beschikking gesteld.

Wat betreft deze auto, deze had in Oostmahorn gestaan en was beschoten, door een Duitse SS-patrouille, vanaf het eiland Schiermonnikoog. Derhalve zaten er verscheidene kogelgaten in.

Met deze auto zorgt hij altijd voorop te rijden als de munitie- en wapentransporten, geladen in militaire vrachtwagens ergens naartoe moeten worden begeleid. Want zegt pa: 'Als er wat gebeurt met dat spul dan zit ik er liever voor als erachter'. Zo was hij hele dagen onderweg en kwam 's avonds weer thuis.

Hij herinnert zich die keer dat hij met een transport onderweg is en voor de brug van Oude Schouw bij Grouw moet wachten. De brugwachter maakt een praatje en vertelt dat hij een bom in z'n tuintje heeft en of pa daar iets aan kon doen. Dat tuintje lag hellend van het brugwachtershuisje naar het Margrietkanaal. Pa bekijkt de bom (een 'Tellermijn' volgens hem) en vervolgens demonteert hij het ontsteekmechanisme en neemt de bom mee in de vrachtauto. De brugwachter vraagt dan of pa ook handgranaten heeft. Die heeft pa dus wel en de man vraagt in verband met een maaltje vis om zo'n granaat in het kanaal te gooien. Pa heeft geen bezwaar en gooit een handgranaat en dat geeft een beste dreun. De brugwachter springt in z'n bootje en haalt een mooi maaltje 'verdoofde' vis binnen. Ja in die dagen kon zoiets nog.

(fotonr: 2223. Bron: Okke van der Veen)

trefwoorden bij foto 2223 toevoegen


Het is DKW F8 1940

jan de Vries (21-12-2008)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.