Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-2152

  • P. Grunstra, Scharnegoutum, gemeente Wymbritseradeel. (Afgegeven tussen 1 april 1919 en 1 november 1920.)
  • Pieter Grunstra, Scharnegoutum, gemeente Wymbritseradeel. Afgegeven: 6-2-1922 (Nieuw exemplaar)

Pieter 'Smid' Grunstra verhuist in 1926 van Scharnegoutum naar Gauw en begint daar een bloeiende smederij. Pieter is een bijzonder ondernemende man. Zo is hij de eerste in het dorp met een telefoon, later met de televisie. Eind jaren dertig begint Pieter met Distributieradio. Via het telefoonnet worden de abonnees in de Legeaën aangesloten. Ze krijgen een luidspreker aan de muur met een schakelaar voor enkele landelijke radiozenders en, jawel, de lokale radio. Lang voordat de kabel zijn intrede doet vinden er al radio-uitzendingen plaats vanuit de keuken van de familie Grunstra. Maar Pieter heeft ook de primeur van de eerste auto van Gauw. Eerst wordt de A-Ford alleen privé gebruikt, maar al snel is het ook mogelijk de auto te huren, met of zonder chauffeur. Heb je geen rijbewijs, geen nood, ook voor rijlessen kun je bij Grunstra terecht.

Op de foto: de A-Ford van Pieter Grunstra met Uilkje Jellema, vrouw van Minne achter het stuur.

(fotonr: 1338. Bron: Jan Huisman)

trefwoorden bij foto 1338 toevoegen


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.