Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-21129

  • Sjoerd van Schepen, Rinsumageest, gemeente Dantumadeel. Afgegeven: 26-4-1935

Myn heit wie Sjoerd van Schepen, berne yn Gytsjerk op 30 augustus 1907.Yn syn jongereinjierren hat er in skoft wurke by it garaazje- en taksybedriuw fan Sietze Woudstra yn Aldtsjerk (sjoch ek it nûmer B 5112).
Yn 1934 is er by Woudstra weigien en ferfarre nei Rinsumageast. Dêr is er sels in fytsmakkerij en garaazje- en taksybedriuw mei benzinepomp begûn.

(fotonr: 1538. Bron: T. Anjema-van Schepen, Dokkum)
Trefwoorden - chauffeur - taxi
trefwoorden bij foto 1538 toevoegen

(fotonr: 1539. Bron: T. Anjema-van Schepen, Dokkum)
Trefwoorden - chauffeur - taxi
trefwoorden bij foto 1539 toevoegen

(fotonr: 1540. Bron: T. Anjema-van Schepen, Dokkum)
Trefwoorden - benzinepomp - ESSO - garage - personenauto
trefwoorden bij foto 1540 toevoegen

Deze foto stond in de rubriek "Uit de fotodoos van Pim Kamminga" in het Nieuwsblad van Noord-Oost Friesland van 4 maart 2011. In de krant van 11 maart volgde meer informatie:
"De foto van vorige week: De auto’s in optocht. Deze foto is genomen in 1943 op 24 december. Toen trouwde Teico Ronner (geb. 1921) met Trijntje Vellema. De deur bij de familie Ronner staat open en de eerste taxi van Rintje Offringa (overleden in maart 2003) heeft het portier al open staan, zodat Teico kan instappen. Op de achterbank zat zijn bruid Trijntje al te wachten. Zij woonde in de Vergulde Hand op de Vleesmarkt, waar de taxi’s niet konden keren. Dus werd van de nood een deugd gemaakt: de bruid werd als eerste opgehaald. In de tweede taxi zit Sjoerd van Schepen en in de derde Adolf Kramer. Monte Groen uit Hantum heeft ons volledig verslag gedaan van deze dag, evenals Tine Atema en Sieb Hoekstra."
De eerste taxi heeft kenteken B-19530, de tweede B-21129, het kenteken van de derde taxi is niet leesbaar.

(fotonr: 3639. Bron: Nieuwsblad van Noordoost Friesland (4 maart 2011))
Trefwoorden - Dokkum - taxi - trouwerij
trefwoorden bij foto 3639 toevoegen


foto 3639

Ik weiger te geloven dat het commentaar bij de foto klopt. Om verschillende redenen. De boom zit dik in het blad en dat lijkt moeilijk te rijmen met 24 december. Dan een trouwstoet met 6 auto's aan de vooravond van 1944, hartje oorlog. Wie nog een auto had, had deze verstopt onder stro of hooi. Benzine was er nauwelijks en ik zie geen gasgeneratoren. Ook de koplampen zijn niet verduisterd. Nee, de inzender moet zich vergist hebben. Het is voor de oorlog en hartje zomer. Ben benieuwd of hier reactie op komt.

Th Zandbergen (12-05-2011)


Niet alleen zijn de bomen op foto 3639 dik in het blad, maar volgens mij loopt er naast de derde auto ook een vrouw met korte mouwen. En dat op kerstavond 1943!

(13-05-2011)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.