Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-19031

  • Arnold Jean Baptist Merckx, Franeker (Harlingerweg 47). Afgegeven: 21-6-1933

Arnould Jean Baptist Merckx, geboren 11.12.1884 te Harderwijk, vestigde zich in 1920 in Huizum aan de Tynjedijk als meubelfabrikant. Zijn FRiesche SToel- en HOutwarenfabriek (FRISTHO) begon hij in de voormalige linnenwasserij en blekerij van Ate Dam. In 1923 verplaatste hij het grootste deel van de produktie naar Franeker en in 1926 sloot hij de fabriek in Huizum. Hij had naast de auto ook een motorfiets.
Zijn bedrijf ontwikkelde zich voorspoedig. Zo opende hij in 1930 in Leeuwarden een meubeltoonzaal aan de St. Jacobstraat 13 en maakte hij meubels o.a. in opdracht van Metz en Co en van de Bijenkorf in Amsterdam.
Onder leiding van zijn zoon werd Fristho in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw een belangrijke producent van moderne meubels, die door transportbedrijf Gebrs. Althuisius uit Tzummarum door heel West-Europa werden vervoerd.
In 1970 werd Fristho verplaatst naar Heerlen, waar het in 1978 helaas moest worden gesloten.
(bron: Fristho 1920-1978; Kees Draaisma, 2002).

K. Draaisma (04-02-2008)


De vrachtauto met dit nummerbord was een Dodge, die Fristho gebruikte voor het transport van eigen meubels. In december 1944 vervoerde deze Dodge kerstpakketten en 25 zakken aardappelen voor personeel van Fristho-relaties (o.a De Bijenkorf)en voor particulieren in het hongerende Holland. De dankbare ontvangers noemden de Dodge 'de gouden koets'. Vaste chauffeur was Jaap van Vliet.
(bron: Fristho 1920-1978. Kees Draaisma 2002)

K. Draaisma (16-06-2014)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.