Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-18061

  • Yme de Haan, Holwerd, gemeente Westdongeradeel. Afgegeven: 26-8-1932

De historie van de Deutz MTZ 220 bouwjaar 1931.

Deze Deutz MTZ is nieuw gekocht in Groningen bij A. Boerema, Friesche Straatweg 31, de Deutz dealer van het noorden. Spijkervet in Steenwijk was familie van Boerema.
Volgens het Friese kenteken archief is de trekker op kenteken B-18061 gezet op 26-08-1932 door Yme de Haan te Holwerd. Dit loonbedrijf heeft vanaf die jaren er veel mee gedorst in een groot gebied van Noord-Friesland. Anno 2017 was er niet veel meer bekend over de familie de Haan en de historie van het loonbedrijf. Het loonbedrijf is overgenomen door een v/d Zwaag maar is in loop van tijd failliet geraakt.
Bij de trekker hebben we wel een mooi oude zwart/wit foto gekregen die is genomen door een doktersvrouw bij het dorsen op Ameland, want de trekker is later vanuit Holwerd verkocht naar loonbedrijf Jan Kiewiet op Ameland! Er is Zelfs uit die tijd een film gemaakt met deze trekker [te vinden op YouTube: Landbouw op Ameland].
Via het kenteken wat op de foto te zien is, is de eerste eigenaar terug gevonden. Yme de Haan.

Nadat de Deutz mtz vele jaren dienst heeft gedaan als aandrijving van dorsmachines kregen ze trekker niet of moeilijk aan. Bovendien was er ook vorstschade aan de motor.
Ergens in de jaren 1960/1970 is de trekker naar het vasteland gegaan, naar Hendrik van der Bei [Hendrik Bijker], oud-ijzer sloper in Zwaagwesteinde. Totdat een bekende trekker-verzamelaar het roestige gedaante zag staan, ergens eind jaren 1970. Wat moet ik er ook mee, zij hij nog tegen zichzelf. Het zou ook eigenlijk ook maar niet doorgaan. Later toch maar weer erheen om de trekker te kopen voor oud-ijzerprijs. Die man heeft in die jaren de trekker in de groene verf gezet wat nu nog op de trekker aanwezig is

In de jaren 1980/1982 heeft een artikel in de Friesland Post gestaan over deze trekker. Ook heeft de trekker een tijdje in het Landbouwmuseum in Veenklooster gestaan. Zo zijn er jaren verstreken en is de MTZ nooit meer van z"n plek geweest en niet onder het afdak vandaan.

Na ongeveer 30 jaar afwachten wat er mee zou gebeuren en benieuwd wanneer deze eens te koop zou komen. Tot eind december 2012 de knoop doorgehakt kon worden. De Deutz was te koop!
Het was het wachten wel waard. Op maandag 14 januari 2013 in de winter hebben we de trekker onder het afdak weg kunnen slepen, op de kar naar Aldtsjerk. Het jaar 2013 werd er veel gesleuteld aan de MTZ om toch te proberen of hij wel weer
lopen kon. Maar na alle arbeid van de fam. Terpstra kon het in de zomervakantie 2013 op 23 augustus eindelijk weer geprobeerd worden. Met de Deutz D80 ervoor en met de dorspoelie aan het draaien gekregen tot de lucht uit de brandstof was. Na wat witte rook kwam er zwarte rook, eindelijk werd het werk beloond: de Deutz liep weer op eigen kracht! Natuurlijk moest er gereden worden, een rondje door het dorp!

Verhalen die boven water kwamen

Zelfs een bewoner in het dorp, Hendrik Kooistra uit Aldtsjerk, herkende de oude trekker. Als kleine jongen zag hij eens deze Deutz MTZ aan het dorsen. Dat was in de buurt van Feanwâldtserwâl. Zoiets was natuurlijk indrukwekkend voor een kleine jongen, zo'n grote trekker met dorsmachine die in beweging was. (04-02-2013)

Op het oldtimer evenement in Twijzelerheide 2013 kwam een man naar me toe. Hij kwam van Ameland, dhr Wijnberg. Hij kende ook nog wel verhalen van z"n vader die nu 91 jaar is. De oude man vertelde dat er zelfs in de oorlog op de trekker geschoten is door de Duitsers! Het bleken soldaten te zijn die wilden inhalen, maar de chauffeur hoorde niks door het geluid van de Trekker.

Loonbedrijf Stielstra zat in de jaren '30 in Holwerd. Deze had een Deutz MTZ 320 trekker. Wij hebben van de Dhr. Stielstra nog een oude foto gekregen waar Piet Stielstra zelf op zit. Er is helaas maar een klein stukje van het Friese kenteken nummer te zien. Deze trekker was van 1934, alleen is de trekker gevorderd door de Duitsers in de oorlog. Het Deutz-Diesel embleem had hij er nog afgehaald, maar dat is helaas nog niet terug gevonden door de kinderen.

In 2015 zijn we op uitnodiging naar Ameland gereden met trekker en de Deutz MTZ 220 op de kar, naar het oogstfeest op Ballum. Daar was de trekker 65 jaar voor het laatst geweest. Met twee zoons van Jan Kiewiet hebben we gesproken en verhalen gehoord. Zij wisten nog dat ze de trekker naar de boot sleepten om gesloopt te worden. Gelukkig is dat niet gebeurd en stond hij op die dag weer te pronken op het eiland!

(fotonr: 5714. Bron: Ate-Hans Terpstra, Aldtsjerk)

trefwoorden bij foto 5714 toevoegen

(fotonr: 5715. Bron: Ate-Hans Terpstra, Aldtsjerk)
Trefwoorden - tractor
trefwoorden bij foto 5715 toevoegen

(fotonr: 5716. Bron: Ate-Hans Terpstra, Aldtsjerk)

trefwoorden bij foto 5716 toevoegen

(fotonr: 5717. Bron: Ate-Hans Terpstra, Aldtsjerk)

trefwoorden bij foto 5717 toevoegen


Dit kenteken is van een Deutz MTZ 220 1931 trekker die in ons bezit is en nu in Oudkerk staat

ate hans terpstra (atehansoutlook.com) (08-02-2019)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.