Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-1451

  • H. Oudsburg, Menaldum, gemeente Menaldumadeel. (Afgegeven tussen 1 april 1915 en 1 mei 1916.)
  • Albert Berghuis, Menaldum, gemeente Menaldumadeel. Afgegeven: 8-3-1939 (Overgeschreven)

Deze auto (een D.K.W.) wordt op 5 maart 1945 als gestolen opgegeven bij de Sicherheitsdienst in Leeuwarden. Geroofd door drie gewapende personen in Menaldum, de eigenaar is Dr. Berghuis. Bron: verslag Luisterpost.

Erik van der Hoorn (11-06-2007)


Mijn vader A.Berghuis was huisarts te Menaldum en opvolger van de genoemde Dr Oudsburg. Mij is verteld dat Dr Oudsburg ten tijde van de praktijkovername in 1939 een Amerikaanse auto had. De auto van mijn vader was geen DKW maar een Citroen Traction-Avant.
Het verhaal dat ik ken is dat de auto de laatste oorlogsmaanden (of jaar) bij boer Dijkstra onder het hooi verborgen heeft gestaan om confiscatie door de bezetter te voorkomen. Daar is de auto ontvreemd, en het volgende dat ik weet is dat mijn vader na de bevrijding een telefoontje kreeg uit Marssum of het soms dokters' auto was die daar stond?!
De waarheid is dat de BS (Binnenlandse Strijdkrachten, dus de ondergrondse) de auto heeft gebruikt in voorjaar 1945.
De auto was in die maanden motorisch tot op de draad versleten, wilde nooit meer sneller lopen dan 40-50 km, maar heeft nog dienst gedaan tot begin 1950. Pa deed in die tijd zijn praktijk op de fiets en motorfiets.

Igle Berghuis (21-09-2011)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.