Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-144

  • Jan Smit Ez., Sneek. Afgegeven: 4-5-1906

NB: op deze foto staat niet de B-144 afgebeeld! Het nummer is niet goed leesbaar (B-2..). De foto hoort wel bij onderstaande anekdote van de heer Wuring.

(fotonr: 376. Bron: familie Wuring)
Trefwoorden - fietsvervoer - militairen - personenauto
trefwoorden bij foto 376 toevoegen

(fotonr: 4009. Bron: Leeuwarder Courant 7 mei 1906)
Trefwoorden - advertentie - motorfiets - N.S.U. - NSU
trefwoorden bij foto 4009 toevoegen


Jan Smit Edsco's zoon had een kachel- en rijwielhandel op het Kleinzand in Sneek en later een garagebedrijf op de Gedempte Pol. Mijn vader was werkzaam bij de firma Smit als vertegenwoordiger. Hij nam een fiets mee op de zijkant van de auto om bij boeren langs te gaan met zijn handeltje als hij er met de auto niet kon komen. Zo reed hij ook door Gaasterland en kwam in Oudemirdum in contact met Belgische soldaten, die daar waren geïnterneerd als vluchtelingen uit de oorlog '14-'18. Ze namen plaats in de auto en als geintje werd voor de auto een bordje geplaatst met de tekst 'De vlucht naar België'.

Wiebren Wuring (02-11-2006)


De auto op foto 376 is zeer vermoedelijk een Franse Sigma van ca. 1914.

Fons Alkemade (fons-alkemadeplanet.nl) (08-04-2007)


Mijn vader had het wel geregeld over een 'Sigma' dus dat kan goed kloppen en de de foto ís van 1914.

Wiebren Wuring (23-05-2008)


Nieuwsblad van Friesland 28 augustus 1912

Friesche landbouwtentoonstelling (…..) Reclame-afdeeling.(......)
Een der groote tenten van de tentoonstelling is die voor de afdeeling „Reclame." Ze ligt rechts op het terrein, even den ingang van het feestterrein voorbij, en bevat ook heel wat bezienswaardigs, „wat indirect met den landbouw verband houdt," zegt het programma, — hetgeen men natuurlijk wel zoo ruim mogelijk mag opvatten, want tot nog toe is het verband tusschen 'n boer en b.v. 'n automobiel, nog niet bizonder groot. (…..) De heer J. Smit Enz., Sneek, stalt een viertal fraaie motorrijwielen uit; van dezelfde daarnaast weer een auto, 'n niet dure: f 2500.

(15-12-2012)


De firma J. Smit Ezn uit Sneek handelde in auto's, fietsen, motorfietsen, naaimachines ed. van de merken N.S.U. Durkop Sigma Ford Chevrolet BSA Multi Rudge Pfaff Veritas La Perle.

Volgens een kleinzoon van J. Smit Ezn werd een auto met het kenteken B2 bij hun in de familie gebruikt. Later is het kenteken overgegaan naar de gemeente en de politie.

Clarence Cnossen (15-09-2017)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.