Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-1186

  • A.F.W. Hanewacker, Sneek (Gedempte Pol ). (Afgegeven tussen 1 april 1914 en 1 april 1915.)

Advertentie uit Het Nieuwsblad van het Noorden van 22 mei 1915, rubriek Te Koop Aangeboden: Een twee persoons AUTO, merk Fort, 'n half jaar gebruikt, gemakkelijk in 4 persoons te veranderen. Carosserie voor 4 personen voorhanden. A. HANEWACKER, Sneek.

(20-11-2014)


A.F.W. Hanewacker is mijn overgrootvader. Dit kentekenbewijs betreft zijn eerste en enige auto. Het is afgegeven voor 24 september 1914. Op die dag had hij, als bestuurder van deze auto, een ernstig ongeluk bij Koudum. Zelf bleef hij redelijk ongedeerd bij dit ongeluk, maar zijn passagier is uiteindelijk aan de opgelopen verwondingen overleden.

Mijn overgrootvader heeft zich daarna nooit weer aan een auto gewaagd, en deed zijn zaken weer met de hondenkar.

Waarom hij nog zolang gewacht heeft met het te koop aanbieden van deze auto is mij niet bekend. Gezien een desbetreffend krantenbericht was de auto overigens zwaar beschadigd.

(23-05-2019)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.