Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-10912

  • Gerben Dijkstra, St. Annaparochie, gemeente Het Bildt. Afgegeven: 5-10-1926
  • Gerben Dijkstra, St. Annaparochie, gemeente Het Bildt. Afgegeven: 19-1-1933 (Duplicaat)

(fotonr: 2340. Bron: Jan Velstra, Reduzum)
Trefwoorden - autobus - BABO - LABO - thijs tuinstra
trefwoorden bij foto 2340 toevoegen

Later schafte de BABO twee bussen aan de 7 en 8? Op de foto is te zien dat twee dezelfde zijn wat voor merk is mij nog niet duidelijk.. Wel is met enige moeite te lezen de B 10912 waarschijnlijk zal de B- 10911 de tweede bus zijn.

(fotonr: 3961. Bron: Jan de Vries)

trefwoorden bij foto 3961 toevoegen


Dit een foto voor de garage van de BABO in Sint anna parochie. Waarschijnlijk is een Chevrolet. De garage is later gebruik door de LABO welke de BABO had overgenomen De garage bestaat er nog.

jan de Vries (21-12-2008)


Deze foto staat ook in S.H. Buwalda, Bildtse bedrijvigheid in beeld.
Met als bijschrijft: In 1924 werd op het Bildt een busonderneming, de B.A.B.O., opgericht door Gêrm Dijkstra uit St.-Anna. Op de foto uit ongeveer 1930 het woonhuis van "klaine Gêrm" aan de Kade te St.-Anna.

(19-02-2009)


Deze foto staat bij kenteken B-10912.
Later vond ik een foto op afsluitdijk waarop ook de B-10911
Deze bussen zijn veel groter dan deze Chevrolet.
Ik heb dan ook mijn twijfels of deze foto wel bij juiste kenteken staat.

jan de Vries (03-10-2012)


Leuk hoor de info over : Deze foto staat ook in S.H. Buwalda, Bildtse bedrijvigheid in beeld.
Met als bijschrijft: In 1924 werd op het Bildt een busonderneming, de B.A.B.O., opgericht door Gêrm Dijkstra uit St.-Anna. Op de foto uit ongeveer 1930 het woonhuis van "klaine Gêrm" aan de Kade te St.-Anna.
Maar in 1922 kocht Jan Dijksta een TFord Chassis voor 900 gulden.Helaas was geld bijna op . Voor zijn huis stond een zware ieperen beuk. Die liet hij rooien en stuurde hem met schipper naar Berlikum Daar was toen nog een houtzagerij. Hij kreeg dus als planken terug.
een timmerman maakte hiervan een vierkant wagen met voorin aan iedere kant een deur. Met glazen ramen ,daarna leerde hij rijden . Zo begon hij op vrijdagmorgen naar Leeuwarden te rijden voor 1.50 retour. Er konden 7 personen mee. Dat was echte begin van de latere BABO.

jan de Vries (11-01-2013)


Het was Germ Dijkstra en niet Jan die de Ford kocht en er een soort bus van liet maken. Germ (of Gerben) is mijn overgrootvader. Er is een boekje verschenen over zijn leven.

NelBoersma (12-11-2014)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.