Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-10408

  • Egbert Buwalda, Franeker. Afgegeven: 31-5-1926

[Vlnr: B-10408, B-14501, B-15073]

(fotonr: 520. Bron: Franeker, Bij- en scheldnamen, Miedema/Seerden 1999)

trefwoorden bij foto 520 toevoegen

In het familiealbum van mijn ouders trof ik deze foto aan van een auto met bovengenoemd kenteken.

Op de treeplank staat mijn vader Foppe Willem Annema te Franeker. Hij is in 1911 geboren. Uit de verhalen is bekend dat hij auto heeft gereden, maar het hoe en wat is niet duidelijk. Uit de context moet worden opgemaakt dat dit een huurauto is. In het dagboek van mij grootvader komt een tekstje voor waaruit blijkt, dat mijn grootouders op 29 Oct 1936 met de twee oudste kinderen op de koperen bruiloft zijn geweest van Opa’s zuster in Alkmaar. Uit de formulering van die tekst kan worden opgemaakt dat Foppe heeft gereden. Het is mogelijk dat de foto ten tijde van deze gebeurtenis is genomen.

Overigens moet niet uitgesloten worden, dat deze auto alleen maar een achtergrond was voor het maken van interessante foto’s. Kon de voiture ook nog op een andere manier geld genereren.

(fotonr: 1903. Bron: W. Anema)

trefwoorden bij foto 1903 toevoegen

Deze foto is genomen in Franeker 1939, de auto is een Studebaker.
Rechts staat eigenaar chauffeur Cornelis Langerak.

(fotonr: 501. Bron: W. Visser)
Trefwoorden - Ford V8 1937
trefwoorden bij foto 501 toevoegen


Advertentie in het Nieuwsblad van Friesland, 23 maart 1928: Te koop: 6 pers. Auto, merk „Imperia", geschikt voor verhuur, rondom nieuwe banden 820 X 120. Spotprijs. E. BUWALDA, Dijkstraat 25, Franeker. Tel. 143.

(20-04-2015)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.