Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-10145

  • Minne Hoekstra, Scherpenzeel, gemeente Weststellingwerf. Afgegeven: 12-4-1926

Ik trof in de LC do 7 febr.2019 p.29 het artikel B-nummer : meer dan een kenteken. En dat zette mij tot het bladeren in onze familie fotoalbums met dit als resultaat.

Op de foto's mijn moeder en haar vader, naast een OPEL cabriolet, genomen blijkens het bijschrift in het familiealbum in mei 1937, naast de pastorie in Scherpenzeel. Het kenteken is goed leesbaar,t.w. B-10145.
De vader, mijn grootvader dus,een bekende fries niemand minder dan Minne Hoekstra de winnaar in 1909 van de eerste als wedstrijd uitgeschreven Elfstedentocht!
Voor welk memorabel feit deze foto is gemaakt weet ik niet precies. Wel weet ik dat mijn moeder een tijdje in de kost geweest is in Engeland; mogelijk dat zij hier door Minne weggebracht is naar de boot voor de overtocht. Ook is 1937 het jaar van de scheiding met zijn eerste vrouw, zodat de foto daar eveneens iets mee te maken kan hebben.
Minne reed in die tijd ook op een INDIAN motorfiets, wellicht is dit ook in het register van kentekens bekend, of nu van belang. Als dominee in Scherpenzeel deed hij veel bezoeken pastoraal werk op dat vervoermiddel. Bekend is wel dat er wel eens onvertogen woorden vielen wanneer het vehikel hem in de steek liet. En ook bij de zangbeurten in de omgeving is het wel voorgekomen dat hij met Olievette handen ternauwernood ter plaatse verscheen !
Uit zijn verslag van de Elfstedentocht weten we dat zijn ogen slecht waren, hij verloor al in het begin van de tocht zijn lorgnet. Dat ontlokte hem de gevleugelde woorden : "Een koninkrijk voor een lorgnet ! " En van mijn oom hoorde ik het verhaal dat deze als jongetje door Minne voor op de benzinetank van de Indian werd geplaatst (zonder kussen), dit om daar ' op de uitkijk' te zitten en Minne te waarschuwen voor het tegemoetkomende verkeer . Ook zat hij eens achterop de ijzeren bagagedrager, (zonder vering ! ) en viel eraf in de berm, terwijl Minne hier niets van merkte : Keimpe kwam pas uren later lopend thuis ! Dat zegt wel iets over de rijkunsten van Minne....

Van de Opel heb ik alleen een verhaal in herinnering dat Minne deze in Zwolle kocht en de garagehouder reed mee tot Meppel om uit te leggen hoe hij ermee moest rijden, (...' Nu kunt U het verder zelf wel...' ) waarna Minne zijn weg naar huis in Scherpenzeel vervolgde. Dat waren nog eens tijden....

Waar zijn de Indian en de Opel gebleven ? De pastorie in Scherpenzeel wordt overigens momenteel gesloopt.

(fotonr: 5736. Bron: M. Pothof)

trefwoorden bij foto 5736 toevoegen

(fotonr: 5737. Bron: M. Pothof)

trefwoorden bij foto 5737 toevoegen


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.