Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-1010

  • Jelte Pars, St. Annaparochie, gemeente Het Bildt. Afgegeven: 18-9-1913

In de jaren '50 was het voor ons als kinderen van een jaar of acht de gewoonte kentekens van auto's te noteren. Dagen lang zaten we langs de weg en noteerden alle kentekens van auto's die langs reden. Ik ben nu 67 jaar en 1 kenteken staat me nog steeds voor de geest. B-10-10 van de fam Pars, graanhandel in St. Anne. De auto was zwart en van het merk Citroen. We noemden nooit het merk maar: daar komt de B-10-10:. Toen ik dan ook hoorde dat de kentekens waren op te vragen bleek dit te kloppen met wat er nog in mijn hoofd staat gegrift. Dit is dan ook het enige kenteken dat ik nog weet van de honderden kentekens die we in die jaren hebben opgeschreven. Leuk te ontdekken dat het nog klopte ook.

Haijma (02-11-2006)


Mijn herinnering aan de B10-10 was en is, dat deze van mijn Pake Jelte ( waar ik naar vernoemd ben) is geweest en ik met mijn broer Wim bij de boeren op het Bildt lege zakken bracht voor de dorsmachines bij de schuur of in het veld.
Op de heenweg reed ik en terug mijn broer en dit zonder rijbewijs in de jaren 50.
Mocht eigenlijk niet maar in die tijd keek men
even de andere kant uit. Ook de politie.
Dit gegeven blijft mij altijd in het onthoud.

Pars (19-02-2019)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.