Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-1005

  • Uko Hendrik Huges, Sneek. Afgegeven: 8-9-1913

Interieur der Garage der firma Loots & Fritsma, OUde Koemarkt 16b, Sneek. Tweede auto van links B-7723, derde B-1005, vierde B-12235.

(fotonr: 101. Bron: Fen Fryske Groun, 28 december 1928)
Trefwoorden - garage
trefwoorden bij foto 101 toevoegen


De foto van garage Loots & Fritsma aan de Oude Koemarkt 16b toont effectief de overkapping van de binnenplaats van het eerdere St.Bonifatiusgesticht, met destijds de hoofdingang aan de Havenstraat.
De constructie met voor die tijd een enorme steunpuntenvrije overspanning was uniek en werd gerealiseerd door wat later was het Sneeker bouwbedrijf "Friso".
Al de jaren dat garage S.H.Fritsma (later dus zonder de eerdere firmant Loots) gevestigd was aan de Oude Koemarkt, was de oude kapel van het gesticht (compleet met de fraaie glas-in-lood-vensters) in gebruik als onderdelenmagazijn. Helaas werd in de jaren 1980? alles gesloopt, ten gunste van een zouteloos appartementencomplex...
Cees Attema, Tessenderlo, België
E: cees.attema@skynet.be

Cornelis (Cees) Attema (cees.attema|skynet.be) (18-10-2013)


Leeuwarder Courant, 11 september 1915:
TE KOOP ROYAL ENFIELDMOTOR, 2 versn., vrijloop, nieuwe banden, in prima staat. Prijs f 400. HUGES, Sneek.

(21-10-2013)


Correctie op eerder commentaar: Het complex (voor de verbouwing) bestond uit a) het RK Bonifacius-gesticht, b) de RK Bonifacius-school en c) de gymnastiekschool van de Afd. Sneek van de Mij. tot Nut van het Algemeen. De aannemer van de grootscheepse verbouwing was niet het latere 'Friso', maar de fa. 'Vlieger' uit Heeg. De stalen overkapping was het werk van het constructiebedrijf 'Gebr. Bakker' uit IJlst (dit bedrijf bestaat anno 2019 nog steeds!). De zgn. stalen 'vakwerk-constructie', als op de foto te zien, werd n.a.v. een verbouwing nogal gewijzigd.

Cornelis (Cees) Attema (cees.attemaskynet.be) (14-03-2019)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.