Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-1

  • Henri Jacob Sierevelt, Leeuwarden. Afgegeven: 2-1-1906
  • Auke Spyksma, Birdaard, gemeente Dantumadeel. Afgegeven: 23-3-1944

"In 1950 werd de bekende Zuidlaardermarkt voor de 750ste keer gehouden en toen was er een groot spektakel opgebouwd, waarbij alle facetten van die periode werden belicht.

Via Sjoerd Hoekstein heb ik al jaren een fotokopie liggen van een verslag van die gebeurtenis. Eén van de foto's heeft al jarenlang mijn bijzondere aandacht. Eén van de getoonde items was het gemotoriseerde vervoer in en om Zuidlaren.

We zien links een toen nieuwe Horex met Groninger kenteken A-4430 en rechts achter een geciviliseerde Jeep met Drents nummer D-907 en in het midden een toen al stokoude motorfiets met Friesland nummer B-1! Natuurlijk werd in 1950 zo'n oude motor nog niet gerestaureerd, maar ja nu de hamvraag, Wat is dit voor een motorfiets, hoe oud en waar is deze fiets nu?

Ik ken deze fiets niet, en ik ken toch heel wat motoren. Het motorblok, jammer genoeg slecht zichtbaar, lijkt veel op een ± 500 cc Minerva zijklepblok uit ± 1906-1907. Het is een erg lange, zwaar gebouwde motorfiets met een los trapstel en zeer lang stuur. De voorvork lijkt mij van nieuwere datum. Wie o wie kan mij vertellen, welk motormerk dit is, wie de toenmalige eigenaar was en waar is deze motorfiets nu?

Sjoerd, na al die jaren toch bedankt voor deze afdruk. Misschien weet één van onze VMC-ers antwoord op deze vraag.

Arie Vermeulen"

(fotonr: 4907. Bron: Clubmededelingen nr. 461, augustus 2002, Veteraan Motoren Club))
Trefwoorden - kentekens Drenthe - kentekens Groningen
trefwoorden bij foto 4907 toevoegen

Onze Drentse collega's hebben een filmpje van de festiviteiten in 1950 t.g.v. de 750ste Zuidlaardermarkt op hun website staan. Daarop komt de motor B-1 ook heel even in beeld (8:59 tot 9:04).

(fotonr: 5029. Bron: Tresoar)

trefwoorden bij foto 5029 toevoegen

(fotonr: 33. Bron: Leeuwarder Courant, 7 jan. 2006)
Trefwoorden - knipsel - notaris
trefwoorden bij foto 33 toevoegen

Het allereerste bestuur van de NMV (Nederlandsche Motorwielrijders Vereniging), de voorloper van de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging), in 1904 met v.l.n.r. A.J. Stikkel, J.A. Boom (penningmeester), C. Hulst, H.J. Sierevelt (voorzitter), B.H.M. de Sonnaville (secretaris), L.J. Zegers Veeckens en H.J. Reijnders.

(fotonr: 3203. Bron: 100 jaar KNMV. Een eeuw motorrijden in Nederland, Hans van Loozenoord (eindred.), (Arnhem 2004),)
Trefwoorden - KNMV
trefwoorden bij foto 3203 toevoegen

(fotonr: 4024. Bron: Leeuwarder Courant 9 juli 1906)
Trefwoorden - privacy
trefwoorden bij foto 4024 toevoegen


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.