Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-7817

  • Hendrik Jan Textor, Heerenveen. Afgegeven: 16-6-1924 (Overgeschreven 5 augustus 1942)
  • Dr. Anne Brouwer, Rotsterhaule, gemeente Schoterland. Afgegeven: 5-8-1942 (Overgeschreven)

Mijn vader was huisarts in Rotsterhaule/St.Johannesga tussen 1925 en 1942. Vele landwegen waren 's avonds nog onverlicht en lastig te berijden in die jaren met strenge winters. Naast het gebruik van de auto had de motor soms voordelen. Wiebe ten Hoeven, de dorpsgaragehouder, hield de beiden aan de praat.
Op de foto mijn moeder in 1926 voor de garage van het doktershuis in Rotsterhaule op de Douglasmotor van haar man, huisarts Hendrik Jan Textor (in scene gezet) Het positief (foto) was grotendeels verloren gegaan, maar met Photoshop is er weer leven in gewekt.

(fotonr: 1757. Bron: A.S.E.P. Textor)

trefwoorden bij foto 1757 toevoegen

De Chevrolet Master de luxe coach, kenteken B- 7817 van mijn vader huisarts H.J. Textor te Rotsterhaule. De auto werd onderhouden door Wiebe ten Hoeven in St. Johannesga. Links dochter Alice, rechts mijn moeder Sjoukje Textor de Vries.

(fotonr: 5179. Bron: Fred Textor)

trefwoorden bij foto 5179 toevoegen

Mijn zuster Alice (*31-12-1926) slingert de wagen aan! De foto is gemaakt bij het doktershuis in Rotsterhaule op de garage oprit.

(fotonr: 1758. Bron: A.S.E.P. Textor)

trefwoorden bij foto 1758 toevoegen

Deze foto toont de auto van mijn vader met het nummerbewijs B-7817 op de oprit van het doktershuis aan de Streek 161 te Rotsterhaule.
Op de achterzijde van de foto is vermeld dat de foto in 1933 is gemaakt.

(fotonr: 5178. Bron: Fred Textor)

trefwoorden bij foto 5178 toevoegen

Deze foto is gemaakt in juni 1934 door mijn vader huisarts H.J.Textor, die met mijn moeder en mijn zuster (links op de foto) en haar vriendinnetje Martha Akkerman vanuit de ouderlijke woning, het doktershuis in Rotsterhaule, onder weg waren (over St.Nic. want Rijksweg 43 was nog niet gerealiseerd) om een bezoek te gaan brengen aan mijn grootouders, Tjotterstraat 14 in Sneek. Mijn grootvader A.S. de Vries was kort tevoren gepensioneerd als stationschef van Heerenveen.

(fotonr: 2452. Bron: Fred Textor)

trefwoorden bij foto 2452 toevoegen

In 1938 bezat mijn vader, huisarts H.J. Textor, de personenauto met de kentekenregistratie B 7817.
Op het adres Tjotterstraat 14 te Sneek woonden mijn grootouders, waaraan vanuit het doktershuis in Rotsterhaule vaak een bezoek werd gebracht. Op de foto voor het huis van mijn grootouders: Van l.n.r.: Nine de Vries, een van de dochters van mijn grootouders, Alice Textor, mijn 13 jaar oudere zuster en Betty Weidijk, een vriendin van mijn tante Nine.

(fotonr: 5177. Bron: Fred Textor)

trefwoorden bij foto 5177 toevoegen

In oktober 1941 ging ik voor 't eerst op reis vanuit het doktershuis in Rotsterhaule naar Tjotterstraat 14 in Sneek waar mijn grootouders woonden.
De foto toont dat ik graag bereid ben dat avontuur aan te gaan door in te stappen in mijn vaders Chevrolet 1939, die al een deukje had opgelopen zoals ik bij uitvergroting constateer.

(fotonr: 5165. Bron: Fred Textor)

trefwoorden bij foto 5165 toevoegen

Bijgaand een foto van de Chevrolet, als dokterauto in gebruik bij mijn vader H.J. Textor. De opname dateert van 1941 en is gemaakt in Oranjewoud. Bij het overlijden van mijn vader (mei 1942) werd het kenteken overgeschreven op naam van Anne Brouwer, huisarts/opvolger.

(fotonr: 1756. Bron: A.S.E.P. Textor)

trefwoorden bij foto 1756 toevoegen


De fraaie Chevrolet op foto 1756 is denk ik een Master de Luxe Coach (dus 2 deurs) van 1939. Deze kostte destijds F. 2095,00 Ben benieuwd of de auto de oorlog overleefde. Die van ons werd in 1942 gevonden/gevorderd. Dat bij inlevering de reserveband ontbrak (hadden we achtergehouden) bezorgde de Duitser een enorme woedeuitbarsting.

Th. Zandbergen (07-02-2008)


Ik bezit een schilderij van een arabisch-lijkende man waar op de achterkant de naam geboorte- en sterfdatum staat van H.J.Textor. Door hem gesigneerd.
Heeft deze man ook geschilderd in zijn leven.

Hartelijke groeten van Ria.

(28-01-2013)


Beste Ria,
Mijn vader huisarts H.J. Textor schilderde in zijn vrije tijd.
Hij zal het schilderij, in jouw bezit, aan een van zijn patiënten hebben geschonken.
Neem maar eens contact met mij op.
Met vriendelijke groet,

Fred Textor

A.S.E.P. Textor (08-12-2014)


Aanvulling op mijn toelichting bij fotonr. 1756: Schoonfamilie van mijn vader: v.l.n.r. Nine (Trijntje)de Vries, Alida de Vries-Roorda en Abe Symens de Vries, gepensioneerd stationschef van Heerenveen.

Fred Textor (07-02-2019)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.