Friese nummerbewijzen

Gegevens over in Friesland tussen 1-1-1906 en 31-12-1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto's en motorfietsen.
(Sinds 13 mei 2008 met de gegevens van alle 41.217 uitgereikte nummers)


B-192

  • Jan Jozephus Krol, Harlingen. Afgegeven: 9-10-1906 (Op 11 juni 1912 zijn twee nummerbewijzen B 192 uitgereikt.)
  • Jan Jozephus Krol, Harlingen. Afgegeven: 25-5-1925 (Duplicaat 16 juli 1948)
  • Jan Josephus Knol, Harlingen (Lanen 82). Afgegeven: 16-7-1948 (Duplicaat)

Volgens het artikel "De eerste auto in Harlingen" (waarmee overigens niet DEZE auto wordt bedoeld) van de hand van F. Drost, in het magazine 'Oud Harlingen' van 1992 pag. 10:


"In 1913 kreeg garage Krol de eerste eigen wagen, die ook kon worden verhuurd. Op de foto zit de heer Krol met zijn toen 4-jarig zoontje in de wagen. Broer Hepke staat er naast. De wagen staat tegenover het garagebedrijf op de Lanen, voor de woning waar het gezin Jan Krol toen woonde."


Op deze foto is met de hand geschreven "de eerste huurauto", waarmee deze automobiel een voorloper is van die op de andere foto.

(fotonr: 1262. Bron: Stefan Elsinga, Harlingen)

trefwoorden bij foto 1262 toevoegen

(fotonr: 5375. Bron: Leeuwarder Courant 24-1-1981)

trefwoorden bij foto 5375 toevoegen

Krols autogarage en rijwielhandel, Lanen, Harlingen, is een der oudste zaken van Friesland. Speciaal voor autoverhuur heeft de heer Krol een mooie collectie wagens aanwezig.
[De auto rechts heeft kenteken B-192, de andere zijn niet leesbaar].

(fotonr: 469. Bron: Fan Fryske Groun (9 aug. 1929) Ingezonden door H.J. Boer (www.noordnl.nl))

trefwoorden bij foto 469 toevoegen


De getoonde automobiel (foto 1262) is een Spijker Landaulette welk een stuk ouder is dat de datum die genoemd word als zijnde de in dienst stelling. Het voertuig zelf is vermoedelijk uit 1906, zou dus tweedehands aangekocht kunnen zijn.

L. van Telgen (17-11-2007)


  • Heeft u een foto van de auto of motorfiets met het bovenstaande nummer dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Bij voorkeur worden foto's met een leesbaar kenteken op de site geplaatst. Wilt u er wel bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet). Extra informatie, gegevens van het voertuig, namen van de afgebeelde personen, anekdotes, en alles wat verder als bijschrift bij de foto gebruikt kan worden kunt u met de foto meesturen.
  • Heeft u geen foto, maar meer gegevens over de houder(s) van dit nummerbewijs of over hun voertuigen, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Hier kunt u ook commentaar op de foto's geven (graag met vermelding van het nummer van de foto). Uw commentaar wordt na goedkeuring van een medewerker van Tresoar op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
    Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of email adres bij uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat het desbetreffende hokje niet aangevinkt is.
  • Overige reacties op deze website kunt u sturen aan de webmaster.

Commentaar op kentekens

Naam:

Woonplaats:
E-Mailadres:
Toon uw naam bij uw commentaar
Toon uw e-mail bij uw commentaar
Commentaar (max. 1.000 karakters)
karakters over

Zoek in de nummerbewijzen
Familie- of firmanaam:

plaats (klik hier voor een lijst):

vanaf kenteken (alléén cijfers invullen):
B-

  uitgebreid zoeken

Creative Commons License
Mits niet anders vermeld valt de inhoud van deze pagina onder een Creative Commons Licentie.